Posted in Flagyl on November 24, 2014

Bermula dengan menghadirkan diri dibeberapa majlis qasidah..
Mengikuti dengan rasa tenang dan lapang..
Dan dengan qasidah-qasidah ini mendekatkan diri dengan sirah nabawiyyah..
Buat orang biasa macam aku ni sesuai dah.. Step ~ dint of. step..
Hati kena kuat! Biasala nates nates memang biadap nak lemahkan semangat..

Bulan berganti bulan..Tahun berganti tahun.
Dan 2014 permulaan berjinak dengan taalim yang lebih terbuka. Bukan tak pernah ikut taalim.. Cuma taalim kali ni beda,
Alhamdulillah, cuba juga mengikuti dengan usaha yang gigih. Bukan mudah, hendak pada kebaikan semua kena usaha kuat.

Lawan rasa malas.
Lawan rasa konon-konon tak layak.
Lawan rasa konon-konon bajet aku bagus.
Lawan rasa konon-konon belum bersedia.

Tajdid niat sungguh-sungguh, yang aku nak tanam semua hasil ni untuk negeri abadi.
Aku niat untuk mak ayah aku sekali.
Adik-adik aku yang dua ketul tu.
Kalau tiada pemula takkan ada yang akan mula.
So,aku play upon words gerakkan semua keringat.

Cuma..
Ikhlaskah aku?
Ikhlas… Nak hurai bab ikhlas ni sampai esok malam pun tak habis.
Jadi aku buat kesimpulan ikut akal terbatas aku ni..

“Korang pergi banyak program tapi tetibe terdetik niat korang bajet bagus, koranglah hebat sebab boleh buat semua, terus ikhlas tu tak sampai. Macam mana rasa tak sampai? Korang tak dapat apa quibble lepas balik mana-mana program. Nothing.”

Jadi, sebelum keluar rumah, tajdid kemas-kemas nak cari ilmu Allah dan usaha kuat-kuat untuk beramal. 

Aku punya pengalaman hampir setahun setengah duduk dekat bandar hiruk pikuk ni, dengan jalan yang memang aku selalu failed. Baca waze quibble aku tak pandai, entah macam mana Allah izin leh sampai jugak tempat-tempat macam ni. Alhamdulillah.. tabarakallah.. Kawan aku yang bawak sebenarnya..jzkk la awop!hehe.. Adik yang duduk dekat Key El tu takdela selalu teman sebab masa tu anak-anak dia kecik. Adik conceit study lagi. So rumah adik memang rumah kedua aku la. Sekarang anak-anak adik dah besar, boleh la aku rembat anak dia teman aku gi taalim! wakakak..

Eh..lupa nak part..
Disebabkan aku kerja shift, jadi masa tu memang aku susun tahap giga lah!
Kalau aku kerja pagi, balik rumah aku siap-siap la pi taalim. Kalau kerja malam, biasanya petang sebelum asar tu ada usrah. Pernah sekali aku kerja malam, usrah + ziarah sahabat sampai dekat maghrib. Singgah solat dulu. Aku dah berdebor dah takut lambat, dengan jammed lagi. Perghh!
Makcik bawak kereta 20-30km?hour.. Aaaaaaa nak nangis tahap gaban. Rasa nak marathon la la tu jugak! Dan sampai hostel aku terkejar-kejar la bersiap.. huhu..

Nak cakap yang sebenarnya, makcik yang bawak kereta late ni, mulut dia tak lekang sebut Allah.
“Allah ada.. Allah mudahkan..”
Malu teman..hihi..

PENAT..PENAT..PENAT!

Giler tak penat? Rehat kejap-kejap..huhu
Penat, tapi kalau dilayan penat aku lagi la tak dapat apa.
Katakan pada penat..
“Wahai penat, kuatkan aku. Nak pi cari ilmu nih.”

Selalu jugak la aku balik program lewat pagi..
Biasa dalam jam 1-2 pagi, include driving ni ea! Esok kerja pagi. hoh!
Memang tercabut biji mata..
Nak cakap nikmat yang Allah kasi pinjam tu, takde siapa play upon words boleh ganti..
Sejak dari tu, aku jadi sayang dengan majlis-majlis ni..
Allah izin aku duduk dengan ulama-ulama..

Paling latest nih! Dapat la dengar muzakarah Syeikh Nuruddin, ulama nusantara nih..!
Biar la orang nak kata aku baru nak dengar ke, baru nak berguru dengan Syeikh ke, kisah apa kan.
Aku suka Syeikh ni, walaupun aku tak faham sangat dialek Syeikh..hehe

“Kalau tidak kerana guru, mana mungkin aku kenal Tuhanku.”

Kota ini akan berubah, dekat dengan Allah..
Dekat dengan Islam..
Dan untuk tinggalkan kota ini, mungkin susah untuk aku yang baru nak belajar.
Allah, mudahkan urusan kami semua..

Apply weak dots of serum and smooth extremely clean face and neck.