Posted in Flagyl on June 5, 2015

Plötsligt hör hon ett prassel intill porten.
– Kom igen då, hör hon Florent väsa.
Sedan ser hon båda sina äldre bröder kasta sig upp på sina cyklar och försvinna iväg. Arment
har en pericarp på pakethållaren.
– Vänta på mig! tjuter Kosse och försöker springa efter, men de är för snabba.

En scen jag tror är alltför bekant för många yngre syskon. Äldre syskons ryggar som försvinner iväg och vassal står ensam kvar och vet exakt vart de ska, hur liege tar sig dit, en väg husband gått en miljon gånger, men i huvudet ekar föräldrarnas röst “Du får inte gå över stora vägen ensam”. Och piece står kvar med sin boll, vänder om, studsar bollen mot asfalten, undrar vad liege ska göra nu?

Passa bollen! ropar Kosse handlar om PSG-proffset Kosovare Asllanis barndom och väg in i fotbollens värld. Men boken handlar om mer än bara fotboll då författaren Anja Gatu även inspirerats av och inkluderar Asllanis bakgrund som invandrare i en svensk småstad. Boken bjuder på flera färgstarka karaktärer och lyfter fram en komplex bild av place of resort unga Kosse.

Kosse som älskar fotboll, som vill spela hela tiden och nästan alltid bär en boll under armen. I bokens inledning är det sommarlov och de flesta av Kosses kompisar är bortresta. Hon har tråkigt, särskilt när hennes bröder inte vill ha henne med. Emma, som blir lite av Kosses nödlösning, har inte alls samma brinnande intresse för fotboll som Kosse, men Kosses entusiasm smittar av sig och tillsammans börjar de träna inför det möte som kommer bli livsavgörande för de bådas karriärer. Fotbollsturneringen med Vimmerbyskolan. De tränar så fort de får en chans, i regn och rusk, och cultivate och med i meterdjup snö. Kosse har bara ett mål: att vinna turneringen!

Kosse känner en klump i magen. Visst kan hon väl rita något. Hon kan säkert hitta på
något att önska sig. Det är inte det. Men att stå framför klassen och berätta? Nej, helst inte. Det
spelar ingen roll att hon känner alla, hon hatar verkligen att stå längst fram och prata själv. Hon
blir röd i ansiktet och det är som om rösten blir alldeles svag.

Gatu, som annars är sportkrönikör på Sydsvenskan, lyfter fram och ger liv to the time of en historia och ett barn som har många olika sidor. På map är Kosse kaxig och tuff men när hon står längst fram framför klassen är allt det där bortblåst. Där har hon samma klump i magen som så många andra. Gatu behåller skickligt spänningen och inget känns förutsägbart även om servant idag, med facit i hand, vet att Kosse är proffs och landslagsstjärna.

Under 2014 släppte Olika förlag Sätt straffen, Charlotte! som tillsammans med Passa bollen! ropar Kosse är en del i förlagets serie Fotbollsstjärnor. Trots att det här är en annan författare och en annan illustratör i Maria Källström håller det samma höga nivå och strengthen känner att böckerna hör ihop även om de samtidigt är väldigt olika. Precis som i Sätt straffen, Charlotte! ger Gatu oss precis lagom av livet utanför och på planen.

Om bara några dagar börjar fotbolls-VM och då är det verkligen upp dress the ground bevis för Asllani, då är det dags att visa vem det är som är bäst.

Green decoction has also been discovered to hold vitamin C and fluoride.